De steur is de leverancier van de veelbesproken kaviaar. Ze blijft gek genoeg de underdog in de magische wereld van kaviaar. Heel onterecht, wanneer je bedenkt dat we het over een pre-historische vis hebben. De steur hoort in ieder geval tot de oudste dieren ter wereld.

De Acipenceridae ( steur ) is een soort die bijna alle dieren heeft overleefd. Het blijkt uit de gevonden fossielen uit de Boven Krijt periode dat de steur weinig morfologische veranderingen heeft ondergaan. Bij een afgebeelde steur valt dan ook onmiddellijk op dat er gelijkenissen zijn met pre historische dieren. Het heeft een kraakbenig skelet,e en benig pantser en een spitse snuit.

Hun superieure genen zijn tijdens hun evolutionaire route in honderden miljoenen jaren onveranderd gebleven en leverden hen daarom het status ‘levende fossiel’.

Voorheen vond je de steur overal, Amerika, Frankrijk, China, Engeland, centraal en oost Azie en natuurlijk aan de Kaspische Zee. Ook in rivieren in ons land kwamen de steuren voor. Wilde kaviaar kennen we vooral uit de Kaspische Zee waar Iran en Rusland jarenlang de markt domineerden.

Sinds 1998 staat de steur op de lijst van bedreigde diersoorten van CITES ( Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora ). De Overeenkomst is getekend door 125 landen waaronder Rusland en Iran. De controle op deze overeenkomst gebeurt door TRAFFIC een samenwerking tussen het WWF en IUNC.

Het is door aantasting van het milieu, overbevissing en stroperij dat de steur niet meer in het wild gevangen en verhandeld mag worden.

Sinds 2010 is het vangen, verhandelen of in het bezit hebben van wilde kaviaar verboden en wordt zwaar bestraft. Alle kaviaar is dus gekweekt en we hoeven geen onderscheid meer te maken tussen wild of kweek. Kaviaar is nu gewoon weer kaviaar!