Met mijn achtergrond in de wereld van de kaviaar kan ik er niet omheen: “I loooove Caviar!”

Ik heb het voorrecht om inmiddels al dertig jaar met dit unieke en exclusieve en gezonde product te mogen werken.

Mijn ouders begonnen met het importeren van kaviaar toen ik ongeveer zeven jaar oud was. Ik ben er zo gezegd mee opgegroeid en heb het bijna letterlijk met de paplepel ingegeven gekregen. Jarenlang stond mijn vader bekend als de kwaliteitsimporteur van dit geweldige product. Hij heeft als het ware Nederland kaviaar leren eten. Zo werd hij gememoreerd in de pers. Hij kon er ook veel over vertellen en heeft zijn kennis gebundeld in het boekje – Het zwarte Goud van Jacobus Toet –

De passie voor kaviaar heeft mijn vader aan mij doorgegeven. Dat begon al vroeg, al mijn spreekbeurten op school gingen over kaviaar. Mijn zus en ik werden als kind tijdens de vakanties meegenomen naar alle grote en bekende kaviaarhuizen in Europa: Dieckmann & Hansen in Hamburg, Porimex in Zurich en Petrossian in Parijs. Daar leerden we veel over de traditionele handel in de – toen alleen nog- wilde kaviaar. We kregen van alle gepassioneerde kaviaar-importeurs de kennis over de kwaliteit uit eerste hand. Maar het was ook spannend: Hoeveel kilo’s kaviaar kregen wij geleverd in het seizoen? Bleef er nog genoeg kaviaar over voor Nederland of kaapte Parijs de meeste kilo’s weg in de kerstperiode?

Mijn smaak en kennis ontwikkelden zich nog meer toen ik aan het werk ging in ons familiebedrijf waar kaviaar en gerookte zalm de ‘core business’ waren. Ook ik viel als een blok voor kaviaar! Bij het openen van het blik, door de schittering van de eitjes… Het enorme palet van de diverse soorten betovert je en dan die heerlijke zilte, romige smaak! Love it.

Door de jaren heen heeft de kaviaar handel zich ontwikkeld. Van dichtbij hebben we de verandering van ‘wilde’ naar gekweekte kaviaar meegemaakt. Dat ging niet zonder slag of stoot. Sinds 1998 werd de visserij op alle wilde steursoorten wereldwijd verboden. Inmiddels worden alle steuren gekweekt in veilige duurzame kwekerijen. Het voordeel van deze gecontroleerde omgeving is dat ze beschermd zijn tegen de vervuiling van de zware metalen en plastic in de zee.

Nu verkoop ik de producten van de olie van kaviaar. Waarom olie als de smaak van kaviaar zo geweldig is? Veel mensen weten niet dat kaviaar zo ontzettend gezond is. Van een beetje kaviaar per dag ondervind je al heel veel voordelen, zoals een stralende huid en glanzende haren. Maar daar houd het niet op! Je hart wordt er blij van en het geeft je immuunsysteem een boost.

Het goede nieuws is dat van de olie nu voedingssupplementen zijn gemaakt ( Caviar Pearls ), zodat je elke dag je portie kaviaar binnen krijgt. Enne… daarnaast neem ik nog steeds af en toe een hapje pure kaviaar hoor. Op een blini met een beetje crème fraîche bijvoorbeeld. Genieten !